Hur du bokar datorer från våra laptopvagnar

Ronny Holmström-Wall -

Ålands gymnasium har tre vagnar med bärbara datorer:

• N19-VAGN finns på Neptunigatan 19, placerad i aulan i huvudbyggnaden.
  • OS2-VAGN finns på Östra skolgatan 2, placerad på våning 3 utanför datasal 309.
  • VS2-VAGN finns på Västra skolgatan 2, placerad i förrådsrum 318 - samma rum som klassuppsättningen med iPads finns i.

I vardera vagn finns 30 bärbara datorer, modell mindre (13,3 tums skärm). (Vagnen på N19 har 20 datorer, men 10 till levereras senast 9 september.

När datorerna är i vagnen ska ALLTID eladaptern och nätverkssladden kopplas in. Detta för att garantera datorernas funktionalitet. Genom att koppla in elsladden hjälps vi åt att se till att  batterierna är så bra laddade som möjligt och genom att koppla i nätverksladden garanteras bland annat att datorerna hålls uppdaterade.

Elförsörjning och nätverk

När datorerna är i användning är det batteridrift och trådlöst nät som gäller. Vårt trådlösa nät är färdigt konfigurerat på datorer. Skulle det visa sig att användningen blir så stor att batterierna inte hinner bli tillräckligt laddade kommer vi att skaffa extra eladapters som studerande kan ta med till klassen. De eladaptrar som finns i vagnen får under inga omständigheter plockas ur vagnen.

Vagnen är kopplad till elnätet och vårt datanätverk så dessa kablar måste kopplas ur ifall vagnen flyttas. Koppla alltid in vagnen i elnätet när ni flyttat den till en annan plats. Efter användning ska vagnen ALLTID föras tillbaka till sin egen plats och kopplas till el- och datanäten.

Bokning via Groupwise

De tre vagnarna finns upplagda som bokningsbara resurser i Groupwise och de bokas på samma sätt som man bokar ett mötesrum - genom att skicka en bokning till resursen. För den som är van att boka mötesrum eller datasalar är detta bekant sedan tidigare:

Såhär gör du en bokning

1. Klicka på Ny bokning och sedan på Möte

Du får då fram vyn för ny bokning som väldigt mycket liknar vyn för ny e-post. Ditt uppdrag för att boka en av vagnarna är att Skicka en bokning till vagnen.

Vagnarna är döpta enligt följande:

N19-VAGN = Laptopvagnen på Neptunigatan 19

OS2-VAGN = Laptopvagnen på Östra skolgatan 2

VS2-VAGN = Laptopvagnen på Västra skolgatan 2

Groupwise-adressfältet söker automatiskt efter matchande användare/resurser när du börjar skriva i fältet Till.

Det betyder att du kommer att hitta t.ex. OS2-VAGN genom att börja skriva namnet på resursen. Första gången du bokar kanske du får skriva OS2-V innan resursen hittas, men redan nästa gång kommer du att hitta den snabbare.

Klicka på OS2-VAGN när du ser den i listan. Du kan också använda piltangenterna och Enter för att välja

den.

Notera att ditt eget namn automatiskt finns med som mottagare - det är för att du ska få bokningen i din egen kalender också - och kan därmed bli påmind om din bokning. Behöver du ändra bokningen kan du dra och släppa bokningen i din egen kalender så ändras det också i resursens kalender (efter att Groupwise frågat om saken)

Till en början endast bokning av hela vagnen

Till en början är det endast möjligt att boka hela vagnen trots att man kanske inte skulle behöva alla datorerna. Framöver försöker vi ordna med ett mer utvecklat bokningssystem - förhoppningsvis på intranätet så att man kan boka önskat antal datorer i en vagn.

Ärenderaden i bokningen

Trots att man endast kan boka hela vagnen vill vi ändå att Du skriver in antalet datorer du behöver. Detta så att ni som bokar vid behov sinsemellan kan komma överens om att dela på datorerna.

I ärenderaden för bokningen ska du skriva:

1. Antalet datorer du behöver

2. Platsen dit du tänker flytta vagnen (rummets namn) ifall du tänker rulla iväg vagnen. Ifall vagnen får stå kvar på sin standardplats behöver du inte ange plats.

Då kan en bokning se ut som nedan t.ex. (14 datorer i användning och vagnen finns på våning 4 vid rum L44 under den bokade tiden (i exemplet 22.8 kl 08:00-09:35)

Avsluta med att klicka på Skicka.

Du kommer då att få ett e-postmeddelande från OS2-VAGN som bekräftar din bokning:

Skulle vagnen vara bokad får du avslag på bokningen.

Nyckel till vagnarna

Laptopvagnarna ska alltid hållas låsta!

Nyckel till vagnarna kan lösas ut från N19-kansliet, OS2-kansliet respektive VS2-kansliet. IT-personalen kommer också att ha varsin nyckel till vagnarna.

Kontrollera om vagnen är ledig innan du bokar den

För att slippa få avslag på din bokning är det bra att kontrollera att vagnen är ledig innan du bokar den. Detta kan du göra på två sätt - genom att Söka lediga tider eller genom att ta en titt i laptop-vagnens egen kalender.

Sök lediga tider

När du lagt till önskad vagn som mottagare till din bokning kan du klicka på Sök lediga tider.

Du ser då ett schema över vagnens bokningar och dina egna bokningar markerade med grå färg. Du kan klicka på en bokad tid och få mera info om bokningen. Notera att du också ser Ärenderaden, dvs hur många datorer som är bokade och var vagnen kommer att finnas, samt förstås namnet på den som bokat.

Titta in i laptopvagnens kalender

Du kan lägga till vagnen liksom alla andra bokningsbara resurser som våra mötesrum och datasalar på din lista över Fullmakter - fullmakt att se resursens kalender.

Detta behöver du göra bara en gång: Klicka på Ansluten uppe till vänster i Groupwise huvudfönster och sedan på Fullmakt.

Skriv resursens namn i fältet för Namn, klicka på resursen när du hittat den i listan och avsluta med OK

Därefter finns vagnen i din fullmaktslista. Härefter hittar du resursen alltid direkt i din Fullmaktslista och kommer snabbt åt den - klicka bara på Ansluten -knappen uppe till vänster:

...så ser du din lista över resurser som du lagt till.

Kom ihåg att återgå till din egen kalender när du tittat färdigt på resursen genom att klicka på ditt eget namn högst upp i Fullmaktslistan (gulmarkerat högst upp i bilden ovan). Resursens kalender ser ut precis som din egen kalender.

Som vanligt - ställ frågor till support@gymnasium.ax vid behov.