Redigera dokument via Filr

Ronny Holmström-Wall -

Den fulla Lathunden för Filr hittar du här: https://alandsgymnasium.zendesk.com/entries/48525313-Novell-Filr-f%C3%A5-%C3%A5tkomst-till-dina-filer-dela-och-kommentera.

Detta är ett förtydligande gällande funktionen att redigera dokument via Filr - så att de sparas tillbaka till lagringsplatsen.

Nedanstående gäller för användning av Filr på en PC i en webbläsare, dvs genom att gå till https://filr.gymnasium.ax och logga in.

Det är fullt möjligt att redigera dokument via Filr. Du måste bara vara noga med att öppna dokumentet i redigeringsläge.

Vill du bara öppna och läsa ett dokument klickar på dokumentets namn helt som vanligt.

Vill du redigera dokumentet, dvs ändra på det, lägga till eller ta bort någonting måste du göra enligt nedanstående.

1. Gå till https://filr.gymnasium.ax (länk finns på webben - www.gymnasium.ax) och logga in.

2. Klicka på den lilla pilen efter filnamnet på det dokument du vill redigera. Då visas en meny. Välj där alternativet "Visa detaljer"

3. Du ser då en vy som nedan. Klicka på "Redigera den här filen"

Om du får en säkerhetsvarning. Klicka på Fortsätt

Nu startas rätt program på din dator (t.ex Word eller Excel) och du får en inloggningsruta för att komma åt filen från programmet. Fyll i dina vanliga skolinloggningsuppgifter.

Filen kommer nu att öppnas men in så kallad skyddad vy. Klicka på Aktivera redigering så kan du börja redigera dokumentet. OBS stäng inte/ logga inte ut från Filr medan du gör detta!

När du redigerat klart klickar du på röda fyrkanten uppe till höger i programmet för att stänga det.

Programmet kommer då att fråga om ändringarna ska sparas. Klicka på "Spara". Därefter är det klart. Du kan testa genom att öppna dokumentet i Filr på vanligt sett efter detta

Frågor? Kontakta oss på support@gymnasium.ax