Snabbmeddelanden - chatta internet med Messenger 3.0

Ronny Holmström-Wall -

Numera har vi distribuerat Novell Messenger 3.0 till alla våra datorer. Om du vill använda Messenger, dubbeklicka på Novell Messenger på skrivbordet så installeras den

Messenger finns även för Andriod och iOS. Vi har färdigt distribuerat Messenger till alla våra iPads. För övriga är det bara att leta upp appen i Appstore respektive Playstore och installera så kan du använda Messenger även på din telefon och iPad.

Serverinställningarna

ingår i PC-versionen. Detta betyder att då du installerar Messenger på skolans dator behöver du endast logga in med din vanliga datorinloggning. Du kan ange att Messenger startar med Groupwise om du vill.

För er som installerar appen på en iPad eller telefon, ange följande inställningar:

Server: messenger.gymnasium.ax

Port: 8300

Messenger är en applikation för snabbmeddelanden en till en eller i grupp. Det går också att skapa chat-rum som kan vara offentliga eller bakom lösenord.

För att koma igång

Börja med att lägga till kontakter. Du kan lägga till vem som helst som har användarkonto hos Ålands gymnasium

Det går inte att skicka meddelanden till kontakter som är offline. Symbolen för offline är en ljusgrå gubbe med kryss på. Däremot går det bra att skicka meddelanden fast det står att användaren är inaktiv eller "inte vid datorn". Standardinställningen är att du visas som inaktiv om du inte använt programmet  på 10 minuter. Detta kan du själv ändra under Verktyg>Alternativ>.

Messenger integreras med Groupwise

Du kan lägga till en knapp för messenger i verktygsfältet i Groupwise för att snabbt kunna skicka meddelanden.

Om en användare är tillgänglig visas en symbol för att skicka snabbmeddelande med Messenger när du öppnar ett e-postmeddelande. Klicka på symoblen markerat med gult i bilden för att starta en chat med denna person.

Om du öppnar informationsfönstret för en kontakt i Groupwise-adressboken kan du också därifrån starta en chat med personen. Du kan också starta chaten genom att klicka på användarnamnet för chat. (markus.ag i exemplet nedan).